Dansen

Det är svårt att stå still när trummorna ljuder. Energin och glädjen vill ut genom kroppen. Fötterna stampar, händerna klappar, sången ljuder. I den västafrikanska traditionen förekommer inte trummor utan dans eller dans utan trummor. De hör ihop. Oskiljaktiga. Trummornas rytm, tempo, intensitet och glöd påverkar dansarnas dans. Dansarnas dans smittar av sig, influerar, inspirerar, färgar trummarnas trum.

Danscollage

I många regioner i västafrika är dans- och trumtraditionen fortfarande levande. Dansen är en självklar del av livet och någonting som alla kan delta i. Varje rytm och dans har sin plats - festdanser, religiösa danser och danser som berättar om vardagen. Steg och rörelsemönster hör till varje rytm och ger varje dans sin egen karaktär. I Västafrika finns många dansgrupper, baletter, som uppträder med koreograferade danser anpassade för scen, men när dansen är en del av vardagen är solodans och improviserad dans det vanligaste.

Västafrika sträcker sig från Mauretanien och Senegal i väster, ner längs kusten till Kamerun i öster. I norr är avgränsningen Sahara. Kwa Tchiva dansar danser framförallt från Guinea och Ghana. Grovt generaliserat är danserna från Ghana - som dansas till kpanlogo- och ewetrummor - mjukare och rörelserna mindre, medan danserna från Guinea är av det lite vildare slaget - yvigare rörelser och högre tempo till skarpare trumljud från djemben.

Under Media kan du se videoklipp när Kwa Tchiva dansar.
Läs mer om de olika dans- och trumtraditionerna under Trummor.

Foto: Mattias Lundblad